Infographics: Grafiske overblik med store mængder information

Tekst er kun en blandt mange måder man kan kommunikere på. På engelsk ligger begreberne communication og community tæt op af hinanden. Kommunikation handler om at skabe fælles forståelse eller fornemmelse. Ordet stammer fra det latinske communicare, der betyder “at dele”.

happyornotKommunikation handler ikke ikke blot om at sende information afsted, men også om selv at lytte: om at forstå hvor målgruppen er, hvilke midler man skal benytte for at kunne formidle budskaber –  og at man får noget ud af at tage imod den anden vej. Modtageren sender altid noget tilbage – positivt, neutral eller negativt – som man kan lære af.

Infographics – informationsgrafikker – bliver mere og mere populært som kommunikationsform. Her samles store mængder af information i visuelt indbydende overblik. Hvor en tekst tager læseren på en rejse med en start, en midte og en slutning kan en god infographic skabe overblik, vise sammenhænge og gøre det nemmere for modtageren selv at træffe beslutninger.

Her er en simpel og sjov infographic.

Infographics er også en del af fremtidens journalistik, og de er spændende og sjove at lave – vi vender tilbage til dem I opgaverne, men brug dem endelig hvor du kan.

Den infographic du ser her er lavet af et team af konstruktive journalister i 3.D på Ingrid Jespersens Gymnasieskole.

Sådan finder og laver du infographics

handicapDet er ikke svært at finde gode infographics på nettet. Gå på Google og søg efter infographic og et valgfrit emne indenfor noget, der interesserer dig. F.eks. “infographic war and peace” eller “infographic teacher” eller “infographic garden”. Klik på søg og derefter på billeder.

Inddrag infographics ift aktuelle historier, der kører i medierne og historier i arbejder med. kan give nye perspektiver. Prøv at google “infographic syria conflict” eller “infographic depression” – måske I endda kan finde gode danske, grafiske overblik? Post gerne jeres infographic på egen facebook, instagram mm. De gode bliver hurtigt en del af mediestrømmen.

Når eleverne skal lave infographics kan de bruge easel.ly eller pictochart.com. Og supersejt er det, hvis du selv kaster dig ud at lave infographics til din undervisning!

På den næste side kan du se “Left – Right” en fantastisk infographic, der viser forskellen mellem højre og venstrefløjen I USA. Fra Information is Beautiful.

Sådan bruger Pinterest overblik