Journalistens hjerne
Det er godt at blive udfordret. At blive presset pĂ„ sin viden, og pludseligt se noget i et helt nyt perspektiv. LĂŠrere holder f.eks. utrolig meget af at se lyset blive tĂŠndt i elevernes Ăžjne. Det er dejligt, nĂ„r man oplever at se verden gennem samme objektiv. Man kan som journalist udfordre det store normalbillede og Ă„bne op for alternativer. For hvad nu hvis folk slet ikke ser sig selv som en del af et fĂŠlles normalbillede? I dette kapitel skal vi se pĂ„, hvordan hjernen danner normalbilleder og lĂŠre hvordan man kan udfordre eller Ă„bne normalbilledet; bĂ„de sit eget, andres og de billeder vi alle sammen er blevet enige om – men som mĂ„ske slet ikke har hold i virkeligheden?
TrĂŠn din hjerne
Hjerneforskere siger, at de nĂŠste 30 Ă„r sandsynligvis vil give os en stĂžrre indsigt i den menneskelige hjerne end de seneste 300 Ă„r har gjort. Vi vil forstĂ„ meget mere om, hvad der motiverer os, hvad der gĂžr os glade og hvorfor det er vigtigt at trĂŠne og âirritereâ sin hjerne hele livet igennem.
Nydelse versus glĂŠde
Vi har en tilbÞjelighed til at favorisere det, der virker pÄ kort sigt; nemlig det, der giver os nydelse. Samtidig har vi tendens til at underprioritere det, der krÊver en indsats; det, der giver os glÊde. F.eks. er det ikke altid man gider lÞbe en tur, spise grÞntsager, eller lÊse til eksamen, men fremtids-dig bliver nu engang sÄ meget gladere, hvis nutids-dig udsÊtter den kortvarige nydelse for den langsigtede glÊde.
I fremtidens medieverden kan vi selv sammensĂŠtte vores eget medie- og nyhedsforbrug. Og derfor er det vigtigt, at vi tĂžr udfordre hinanden, sĂ„ det hele ikke bare gĂ„r op i nydelsessyge. Man bliver glad af frustration. Bare ikke lige med det samme. Og det er afgĂžrende for konstruktive journalister at forstĂ„ hvordan man fanger menneskers opmĂŠrksomhed, sĂ„ man kan formidle sine historier. âšHvem ved â mĂ„ske kan fremtidens journalister gĂžre det, sĂ„ vi bĂ„de fĂ„r nydelse OG glĂŠde pĂ„ samme tid? Men lad os fĂžrst se nĂŠrmere pĂ„ fĂŠnomenet âirritationâ.
Kognitiv dissonans & hjernens styresystem
Kognitiv dissonans er en teori fremsat af den amerikanske psykolog Leon Festinger i 1957.
Kognitiv dissonans betyder, at vi sÞger at opretholde en overensstemmelse mellem tanker og ideer pÄ den ene side og faktisk adfÊrd pÄ den anden. NÄr der er uoverensstemmelse mellem tanker og adfÊrd oplever vi kognitiv dissonans. Reaktionen er:
- Angribe andre med vrede og irritation (projicere)
- Finde pÄ en historie, der giver ens adfÊrd mening (fantasere)
- Erkende realiteterne og udfordre sin grundantagelse om hvordan verden hĂŠnger sammen (acceptere)
Kognitiv dissonans reaktioner til fotoet med de stramme jeans kunne vĂŠre:
- Argh shit, det er garanteret min mor, der har vasket mine bukser forkert. De passede jo sidste Ă„r! (projektion)
- Jeg er mÄske blevet en anelse buttet, men det er nok mit stofskifte den er gal med. (fantasi)
- Hold op, hvor er jeg blevet fed! Hvor er det godt at vide, at mine venner elsker mig alligevel! (accept)
TĂŠnk pĂ„ det pĂ„ denne mĂ„de: hvis hjernen var en computer skal man engang imellem opdatere sit styresystem. En computer, der kĂžrer pĂ„ Windows 98, var helt ok i 1998. Vi opdaterer vores computeres software, fordi der hele tiden sker noget nyt, og vi gerne vil have overensstemmelse med hvad der sker derude, og hvad vores computer skal kunne. âšSĂ„dan er det ogsĂ„ med hjernen: If the rate of change outside exceeds the rate of change inside, the end is in sight, Jack Welch.
OpsĂžg irritation
Den primĂŠre Ă„rsag til, at folk er irriterende er fordi de har ret!
Eller sagt med andre ord: hvis et budskab karambolerer med styresystemets âvirkelighedsopfattelseâ, sĂ„ vil hjernen sĂžge at afvise ethvert nyt perspektiv for at fastholde den gamle mening. âšIrriterende mennesker er bĂŠrere af et budskab, som man ikke vil have. For hvis man tog det til sig og âlyttede hĂžjereâ, ville man blive nĂždt til at lave rigtig meget om. Ăndre pĂ„ sine vaner, sine overbevisninger, og det man var sikker pĂ„ virkede igĂ„r.
Indenfor videnskaberne siger man ogsÄ, at det er rigtig svÊrt at opgive en god teori, bare fordi den ikke passer til virkeligheden. Det er fÞrst, nÄr man lÊrer at give slip, at man kan se det nye sÄdan som det virkeligt er.
Har du dukkha?
Dukkha er den smerte man oplever, nĂ„r man ikke kan finde ud af at give slip pĂ„ det, der ikke er mere. Dukkha er et flere tusinde Ă„r gammelt buddhistisk nĂžglebegreb, der kan oversĂŠttes til âfejlagtig bestrĂŠbelseâ. Livet er foranderligt og hele tiden i bevĂŠgelse og transformation, og der er ingen stabilitet man kan klynge sig til.
Den dÄrlige nyhed, ifÞlge buddhisterne er, at vi alle er i frit fald; den gode nyhed er at der ikke er nogen bund. FÞrst nÄr man indser denne sandhed, bliver livet frit og trygt og godt.
Det er da ret interessant, at inderne ogsÄ sad for tusindvis af Är siden og krampede fast til deres materielle goder! NÄr man stÄr pÄ livets timetervippe, kan der opstÄ et ekstremt begÊr efter at holde fast. Og sÄ hÊnger man der, og det bliver bare mere og mere pinligt. Det er sÄ nemt at se pÄ andre, nÄr de har svÊrt ved at give slip: lÊrerne efter skolereformen, bankfolk efter finanskrisen, den forsmÄede efter skilsmissen, fagforeningerne, nÄr unge mennesker ikke melder sig ind pr. automatik, og mediehusene, der ikke kan sÊlge aviser.
Vi fÄr alle dukkha engang imellem. For det er svÊrt at give slip. Sorg og lidelse er naturlige elementer i livet, som der bÞr og skal vÊre plads til. Empati er en god og vigtig egenskab, men man skal passe pÄ med ikke at hÊnge fast i fortidens styresystemer. Konstruktive journalister skal anerkende sorgen, men ikke trÊkke lidelsen i langdrag.
Man bevĂŠger sig i paradoksernes verden: mellem behovet for fortidens og nutidens tryghed, mellem det velkendte og det foranderlige, og mellem det destruktive og det konstruktive.
VĂŠr kritiske og konstruktive, men ikke skeptiske
Der er godt og skidt gemt i alle handlinger. Vi skal ikke mĂžde verden med mistĂŠnkelighed eller skepsis, men med sund konstruktiv kritik: en detektiv-agtig indstilling, hvor vi er nysgerrige og gerne vil lĂŠre mere. FĂžrst nĂ„r man har vĂŠret hele vejen rundt om en sag â eller i hvert sĂ„ langt som man kan komme â kan man begynde at drage konklusioner ud fra fakta, ideer, og forventninger, og sĂ„ kan man tegne sammenhĂŠnge og skabe overblik.
SĂ„ derfor: giv irriterende mennesker ret! MĂžd dem med et âAha! Det er interessant! PrĂžv at sige noget mere. Man kan ikke vĂŠre sĂ„ irriterende som dig uden at have ret i et eller andet!â. Og sĂ„ vil du opleve at fĂ„ verden serveret fra en helt anden vinkel.
Lyt hĂžjere!
Lytte hÞjere kender vi fra forrige kapitel. Men lad os gÄ dybere ind i metoden. At kunne lytte hÞjere betyder:
- At man kan tie stille
dvs. at lade andre tale ud, men ogsÄ at kunne slukke for sin egen indre monolog. - At man kan Êndre perspektiv
dvs. at kunne se virkeligheden fra de andres side. - At man kan udfordre sin mentale model
dvs. at kunne stille spÞrgsmÄlstegn ved det grundlÊggende og erkende, at andre ikke tror pÄ det, man selv tror pÄ (politisk, religiÞst, idelogisk, kulturelt osv.), samt at mennesket til alle tider har haft dybtfÊstede overbevisninger, der med efterkommernes Þjne virker idiotiske eller gammeldags. - At man kan tage sit eget ego ud af sammenhÊngen
dvs. at kunne huske pÄ, at det er dejligt at fÄ anerkendelse, opmÊrksomhed, ros og status, men det mÄ ikke stÄ i vejen for vores journalistiske opgave. - At man kan opsÞge irritation
dvs. at turde blive ved med at spĂžrge til det, der irriterer Ă©n selv eller de andre â ogsĂ„ hvis de andre ikke har lyst til at fortĂŠlle mere. Og blive ved med at grave. - At man kan omprogrammere sin hjerne
dvs. at komme af med adfÊrd eller viden, der ikke virker mere, lÊre nyt (f.eks. bruge Pinterest, stÄ foran et kamera, lave overblik i infographics), og i det hele taget trÊne og Þve sig i at blive en bedre version af sig selv.