Ny Medieverden

De store forandringer

At huske sin fortid er godt: hvor vi kommer fra er med til at beskrive, hvor vi er på vej hen. I dette kapitel sammenlignes det nye med det gamle; både for at skabe et ståsted at springe ud i fremtiden, og for bedre at forstå hvad der sker lige nu.

Den gamle og den nye medieverden

Step 1 – Tekst

Medieverdenen har altid har været i forandring og udvikling, og det gælder om hele tiden at kunne forny sig samtidig med at man holder fast i det, der er vigtigt at bevare.

Den gamle medieverden

Step 2 – Video

Se en programflade fra 80‘erne i et tempo der passede til tiden. Dengang kunne man fastholde folks opmærksomhed i hele 20 minutter med sit budskab. I dag skal man være heldig, hvis man får 9 sekunder før folk har trykket videre.

Fem fornyelser

Step 3 – Model

De nye spilleregler

Step 3 – Model

De gamle spilleregler er markeret med rødt. 
De nye med lyseblåt. I den gamle medieverden kunne succes måles i “mere”, f.eks. oplagstal. I den nye handler det om “bedre”, f.eks. brugerinvolvering og relationer. Osv.

Den gamle medieverden over for den nye medieverden

Step 5 – Opgave

I 1994 interviewede Kasper Vinding Otto Brandenburg i en – set med moderne øjne – helt utrolig langsommelig udsendelse. Prøv alligevel at se de første 5-10 minutter, og kom ind i den ro, der findes i Brandenburgs have med katte og guldfisk. 
Hastighed kan være et eksempel på en forskel.

Stop the presses

Step 5 – Opgave

Termen “stop the presses” betød i den gamle medieverden, at man havde så vigtig en historie at fortælle, at trykkeriet måtte stoppe produktionen, så man kunne nå at ændre avisens indhold inden den udkom til morgendagen.

Et originalt perspektiv

Step 5 – Opgave

Illustrationen viser hvordan kunstneren og forfatteren Austin Kleon streger tekst ud med en sprittusch for at give ordene i en avis ny betydning. Samme virkelighed, men nyt perspektiv og ny mening!
Dadaisterne i 1920’erne gjorde det i deres collage-tekster, beatgenerationen gjorde det i de såkaldte cut-up digte i 1950’erne – og nu er det jeres tur.

Opsøg historierne

Step 5 – Opgave

Bedsteforældre er ofte gode kilder, når man skal forstå verden af i går. Slå to fluer med et smæk og tag på besøg hos dine bedsteforældre; de bliver så glade, og samtidig kan du få så meget at vide om verden af i går.

Clickbait & catchy headlines

Step 5 – Opgave

I den nye medieverden er opmærksomhed den knappeste ressource. Indhold betyder meget lidt, hvis ikke man kommer gennem nåleøjet af relevans for modtageren. Clickbait er overskrifter, der er designet til at opnå høj klikrate på nettet.

Alt materiale i dette kapitel

Herunder kan du finde endnu flere opgaver og materiale sorteret efter kategorier