Pinterest som redaktionsrum

Vi har valgt at bruge programmet Pinterest som platform for de fleste af opgaverne i bogen.
Pinterest bestĂ„r af virtuelle, interaktive opslagstavler, som giver mulighed for hurtigt at kunne indsamle research og oploade – eller “pinne” – materiale. Pinterest understĂžtter elevernes vidensdeling, fĂŠlles undren og interesser. Her kan du fĂžlge med i (og like!) gruppernes research af et felt, som de finder interessant at arbejde med, og selv pinne forslag, som du synes, at eleverne skal kigge videre pĂ„.
Det geniale ved programmet er, at man har mulighed for at dele sine opslagstavler med de andre.

Vi opererer i denne bog med:

Elevens eget personlige board:Her pinnes det, som eleven interesserer sig for. Boardet bruges i de individuelle opgaver og er isĂŠr velegnet til hjemmearbejde.

Teamets board: Klassens teams opretter et board, hvor alt materiale, som teamet genererer, samles. Teamboardet er teamets virtuelle identitet, sĂ„ brug lidt tid pĂ„ at lade klassens teams ”pimpe” deres boards og evt. kalde det et sjovt navn.
Klassens board: Flere gange i opgaverne opfordrer vi til, at teams pinner materiale ind pÄ klassens board. Det er en fordel at lade en af eleverne vÊre redaktÞr pÄ boardet, sÄ der hele tiden kommer en overskrift pÄ de ting, som pinnes ind pÄ et board.
LĂŠrerens board: Det er en fordel, at du som dansklĂŠrer fĂžr introduktionen til Pinterest i klassen selv har oprettet et board. Det er sjovt for eleverne at se de ting, som du interesserer dig for – og en fin mulighed for at vĂŠre det gode eksempel: ”NĂ„r jeres gamle lĂŠrer kan finde ud af oprette et Pinterest board, sĂ„ kan I ogsĂ„!”

Del, del, del!

Vi vil meget gerne inviteres til at fĂ„ adgang til klassens board. Vores store drĂžm er at lave en oversigt over mange klassers boards, sĂ„ man kan se, hvad de f.eks. interesserer sig for pĂ„ TĂžnder Gymnasium og pĂ„ Midtfyns Gymnasium. NĂ„r I har oprettet klassens board, sĂ„ send en invitation til jasper@rykverden.dk – sĂ„ deler vi jeres boards med de andre.

SĂ„dan gĂžr du

1. Alle – inkl. lĂŠreren – opretter en profil pĂ„ www.pinterest.com. InstallĂ©r pin-it knappen, sĂ„ du kan “sĂŠtte knappenĂ„le” direkte fra nettet.
PĂ„ nĂŠste side er der en guide, der tager dig igennem trin for trin.

2. Hver teamleder/redaktþr opretter et team-board og inviterer sine med-journalister. NB!: Man skal fþrst fþlge hinanden, fþr man kan invitere – se instruktionsvideoen, hvis det bliver forvirrende.

3. LĂŠreren opretter et board til klassen og dĂžber det f.eks. “2.F’s konstruktive journalistik-board” eller “3.A pĂ„ NykĂžbing Katedralskole rykker verden”.

4. LĂŠrere og teamledere skal nu fĂžlge hinanden ved at klikke pĂ„ “follow”, nĂ„r man har fundet hinandens profiler. Herefter kan man “invitere” hinanden, sĂ„ man kan pinne pĂ„ hinandens board.

Og det var det!

PÄ denne mÄde skaber klassen en fÞdekÊde, hvor alle kan pinne pÄ deres eget personlige board, re-pinne det der skal deles med teamet pÄ teamets board og teamlederne deler teamets pins med alle pÄ klassens board. NÄr der undervises, kan du som lÊrer se alles arbejde pÄ tavlen og det er rigtig hyggeligt og interessant at se, hvor meget eleverne faktisk fÄr pinnet efter skoletid. Konstruktiv feedback kan du ogsÄ give her og dermed opfordre til, at man ikke bare pinner lÞs, men tÊnker og gÞr sig umage.
Man skal lige over den fÞrste hurdle, sÄ virker det rigtig godt. Det er en sand fornÞjelse for lÊreren at se, hvor meget eleverne gÄr op i undervisningen og hvilke tanker de gÞr sig. Det skaber ogsÄ en rigtig god fÊllesskabsfÞlelse.

Hvis du fÄr problemer

For nogle virker Pinterest lige med det samme. For andre har det vist sig at vÊre lidt mere bÞvlet. Der er flere mÄder at lÞse problemerne pÄ.
TrÊk vejret. Lad vÊre med at gÄ i klikke-panik. For at komme pÄ Pinterest skal du skrive navn og e-mail for at logge ind. Og at oprette et board, pinne, fÞlge og invitere krÊver intet andet end at trykke pÄ de rigtige knapper i den rigtige rÊkkefÞlge. GÄr oprettelsen smooth, har du trykket pÄ ikke mere end 10 taster. AltsÄ ingen grund til at hakke lÞs pÄ brÊttet i arrigskab.
Brug eleverne. Lad dem, der er kommet pÄ, hjÊlpe de andre. Guiden herover er f.eks. lavet af en elev.
Brug mobil eller iPad. Mange synes, det er nemmere at hente Pinterest app’en end at bruge webudgaven.
Vent med at oprette boards, nÄr du er logget pÄ. SÞg i stedet pÄ ting, der interesserer dig og fÄ en fornemmelse for, hvad Pinterest er og kan bruges til.
Brug en hjÊlpelinie: SpÞrg lÞs i Facebook-gruppen eller mÄske har du en i husstanden, der allerede er pÄ.