Velkommen til Ryk Verden!

Et interaktivt og innovativt forløb i Konstruktiv journalistik og medienavigation

Lær at navigere i det nye medieunivers, sideløbende med at I skaber jeres egen redaktion og udgiver jeres egne historier.

Materialet er bygget op som en buffet.

Som lærer kan du selv frit sammensætte dit undervisningsmateriale ved at stykke tekster, modeller, opgaver og citater sammen. Vi har i hvert kapitel lavet et forslag, så du har noget at støtte dig til. Invitér gerne eleverne til selv at vælge opgaver og modeller ift. hvad der sker i medieverdenen lige nu.

Ryk verden findes også som lærerbog i iTunes store. Husk også at melde dig ind i facebook-gruppen for lærere. Her kan du få hjælp og komme i kontakt med andre undervisere og med os forfattere.

Ryk Verden! er skabt for lærere og elever af lærere og elever, sammen med fremtidsforskere og førende journalistiske eksperter. Hensigten er, at gøre undervisningen praksisnær og innovativ, og vi er helt sikre på, at du – når du er kommet godt i gang – kan bidrage med gode idéer. Dem vil vi meget gerne modtage, så andre kan lære, hvordan I har rykket jeres verden.

Så lav en kop kaffe og studér materialet herunder. Så er du godt klædt på til den videre rejse.

Velkommen til Ryk Verden!

Step 1

Med denne bog kan du give et kæmpe boost til medieforløbet i faget Dansk i gymnasieskolen. Med inspiration hentet i debatbogen En Konstruktiv Nyhed (2012) redigeret af Ulrik Haagerup, har vi skabt et undervisningsmateriale, der belyser paradigmeskiftet i journalistikken fra kritisk til konstruktiv journalistik.

Hej fra nyhedsredaktøren

Step 2 – Tekst

Velkommen til nyhederne: Her er en, der er sur. Her er en anden, der er dræbt. Her er to politikere, der skændes, en bus der er væltet og storm på en tropeø. Men er de nyheder, vi læser i aviserne, på mobilen eller ser i fjernsynet virkelig den bedst opnåelige version af sandheden?

En introøvelse til Ryk Verden!

Step 3 – øvelse

Se denne film sammen med en person, du har i nærheden lige nu. I skal hver for sig tælle, hvor mange gange det hvide hold afleverer bolden til hinanden. Se filmen nu. 
Hvor mange talte I? Lagde I mærke til noget, I ikke blev bedt om at kigge efter? Se filmen igen; denne gang med “et åbent perspektiv”. Er der en overraskelse?

Alt materiale i velkommen

Herunder kan du finde endnu flere tekster, opgaver og materiale sorteret efter kategorier